Aanmelden nieuwsbrief

Vul uw e-mail in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

U kunt zich op elk gewenst tijdstip weer afmelden voor de nieuwsbrief.

E-mail adres:

Contact

SBO De Oosteres
Winkelsteeg 6
7607 AT Almelo
Telefoon: 0546 813085
E-mail: info@oosteresopoa.nl

Rots en Water

Op onze school zijn we weer begonnen met de lessen ‘Rots en Water'.

Dit is een weerbaarheidstraining voor jongens en meisjes. De onderwerpen die we in de lessen behandelen zijn gronden, centreren en focussen, het herkennen van je buikgevoel, leren stop te zeggen, lichaamstaal herkennen en gebruiken, een gevecht vermijden, hulp leren vragen en omgaan met pesten (groepsdruk). Rots staat voor opkomen voor jezelf, Water is het symbool voor samenwerking en vrienden maken. De lessen worden gegeven door meneer Wouter, juf Beatrix en meneer Kok. Maar alle leerkrachten op De Oosteres mogen de lessen geven, Zij hebben hier allen een opleiding voor gevolgd.

Rots en Water is een weerbaarheidstraining. In het woordenboek wordt weerbaarheid omschreven als het vermogen tot zelfverdediging. Maar als je wat langer met deze lessen bezig bent, komen er ook vragen:
- Hoe kan je problemen voorkomen?
- Hoe voorkom je een gevecht?
- Hoe ga je om met pesten en verbaal geweld?

Rots en Water is ontwikkeld door een leraar lichamelijke opvoeding die de energie en de daadkracht van jongens op een positieve manier wou gebruiken in weerbaarheidstraining. Hij maakte een lesprogramma dat volledig gebaseerd is op fysieke oefeningen en spelletjes. Na elke oefening wordt een terugkoppeling gemaakt met het praktische leven. Een simpel voorbeeld. Eerst leert iemand stevig staan (= gronden). Dan gaat een andere leerling proberen hem omver te duwen. In het dagelijkse leven kun je ook beter tegen een duwtje (tegenslag) als je stevig op je eigen benen staat (zeker bent van jezelf)

Rots en water bij SBO De Oosteres te Almelo

Rots en Water is in eerste instantie voor jongens gestart maar na verloop van tijd werd duidelijk dat ook meisjes er iets (of soms veel) aan hebben. Meisjes kunnen immers goed over problemen praten maar ze hebben het vaak moeilijker om in actie te komen. Door de fysieke aanpak van Rots en Water wordt het voor meisjes ook gemakkelijker om het geleerde in de praktijk te brengen.

Rots en Water wordt op veel scholen in Nederland maar ook in België, Australië en Nieuw Zeeland gegeven en men merkt dat agressie, pesten e.d. stilaan minder wordt.

Rots en Water leer je niet in één les. Ook niet in 10 lessen. Je moet geregeld blijven oefenen.

In de kring bij een Water en Rots training

Op De Oosteres zijn we 6 jaar geleden begonnen in de bovenbouw. We trekken dit door naar de jongere leerlingen. De leraren op onze school kregen de basisvaardigheden voor Rots en Water aangeleerd op een studiedag. Zij kunnen zo de leerlingen helpen om de aangeleerde technieken te gebruiken als het nodig is.

Alle leerkrachten zijn getraind in de principes van Rots enWater. Onze school is  dan ook een erkende ( sinds 2012) Rots en Water school. Alle leerlingen krijgen Rots en Water. Rots en Water is dan ook opgenomen in het curriculum van de school.

De lessen worden op de dinsdagochtend gegeven. Tijdens de lessen moeten de kinderen op blote voeten oefenen. Het is het beste een trainingsbroek met T-shirt te dragen.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt U op school terecht.

Bekijk onderstaand video om te zien hoe de lessen rots en water er in de praktijk uitzien.

Logo Rots en Water